Een incassobureau richt zich in eerste instantie op het sturen van herinneringen om ervoor te zorgen dat schuldenaren vrijwillig betalen, zonder wettelijke dwangmiddelen te gebruiken. Uit ervaring blijkt dat deze benadering goed werkt en de meerderheid van de debiteuren tot betaling aanzet. Als deze aanpak niet lukt, kan een deurwaarder worden ingeschakeld om verdere juridische stappen te ondernemen. Een deurwaarder heeft zowel de mogelijkheid om schulden vrijwillig te innen als de bevoegdheid om juridische dwangmaatregelen te nemen, zoals beslaglegging.
Wat doet een incassobureau en een deurwaarder?
Een incassobureau en deurwaarder hebben beide tot doel schulden te innen, maar ze hebben verschillende taken.
Taken deurwaarder:
- Een deurwaarder is een wettelijk beëdigd ambtenaar met de bevoegdheid om gerechtelijke stappen te ondernemen. Zoals het uitvaardigen van dagvaardingen, vonnissen en het starten van gerechtelijke procedures.
- Het in beslag nemen van eigendommen zoals voertuigen of goederen, om de schuld te innen.
- Gebruik maken van hun bevoegdheden om betaling af te dwingen door middel van juridische procedures en dwangmaatregelen.
Taken incassobureau:
- Credit checks uitvoeren om de financiële positie van de schuldenaar te beoordelen en de beste benadering voor het innen van de schuld te bepalen. Hierbij wordt rekening gehouden met de klantrelatie van de schuldeiser met de debiteur.
- Het sturen van herinneringen en aanmaningen, het uitvoeren van onderhandelingen en proberen betalingsregelingen te treffen.
- Mocht het minnelijke traject bij een incassobureau niet lukken, kan een incassobureau overgaan tot inschakeling van hun deurwaarders. Door regelmatige samenwerking met dezelfde deurwaarders hebben wij bij Omnicas gunstige tarieven kunnen bedingen. Gedurende het gerechtelijke proces blijven wij het aanspreekpunt, wat zorgt voor een consistente communicatie.
- Een incassobureau kan het principe van ‘’No Cure No Pay’’ hanteren, wat betekent dat er alleen kosten in rekening worden gebracht bij succesvolle incasso van het verschuldigde bedrag aan u. Omnicas berekent de kosten door aan de debiteur, niet aan de schuldeiser. Wilt u meer weten over onze werkwijze, vraag dan hier vrijblijvend een gratis brochure aan.
Verschil incassobureau en deurwaarder in gerechtelijke fase?
Een incassobureau kan de gerechtelijke procedure begeleiden, maar maakt wel gebruik van de diensten van een deurwaarder om de dagvaarding op te stellen en betekenen. Het executeren van een vonnis, middels bijvoorbeeld beslagen, wordt ook uitbesteed aan een deurwaarder door een incassobureau. Een deurwaarder heeft rechtstreeks wettelijke bevoegdheden om juridische procedures te starten en dwangmaatregelen te gebruiken voor schuldvordering. Het verschil tussen een incassobureau en deurwaarder in de gerechtelijke fase ligt dus in de mate van juridische bevoegdheid en de directheid waarmee ze gerechtelijke stappen kunnen ondernemen.
Verschillende belangen
Een incassobureau heeft het belang om de schuld zonder juridische procedures op te lossen, zo blijft de klantrelatie intact. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de schuldenaar een goede klant is en de schuldeiser de relatie niet wil verstoren. Een deurwaarder heeft een wettelijk belang, door het uitvoeren van gerechtelijke beslissingen. De klant heeft dan het belang bij het innen van de openstaande vordering.
Verschil in aanpak van een incassobureau en deurwaarder?
Incassobureaus en deurwaarders hanteren elk een eigen aanpak bij het innen van onbetaalde vorderingen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit de kosten en risico’s voor klanten beïnvloedt.
Deurwaarders beogen snel het gerechtelijke traject in te gaan, waar ze ambtelijke kosten in rekening kunnen brengen. Deze kosten worden voorgeschoten door de klanten van de deurwaarders. Als de volledige vordering wordt geïncasseerd, worden deze kosten terugbetaald aan de klanten. Echter, als niet het volledige bedrag wordt geïncasseerd, moeten de klanten alsnog de kosten betalen.
Daarentegen legt een incassobureau zoals Omnicas vooral de nadruk op het minnelijke traject, waarbij geprobeerd wordt de schuld te innen zonder direct juridische stappen te ondernemen. Hierdoor ontstaan doorgaans geen kostenrisico’s voor de klanten. Het incassobureau wordt pas betaald wanneer het geld daadwerkelijk is geïncasseerd, wat zorgt voor een sterk belang om de volledige vordering te innen.
Waarom voor Omnicas als incassobureau kiezen?
Omnicas is al meer dan 20 jaar een betrouwbare partner voor veel bedrijven in debiteurenbeleid. Omnicas zorgt voor de incasso van moeilijk inbare vorderingen en heeft de ervaring dat het grootste deel van deze vorderingen wordt betaald. Daarbij zorgt Omnicas ervoor dat u uw geld krijgt en dat uw klantrelatie wordt behouden. In het geval dat de debiteur niet betaalt, rekenen wij geen kosten aan u door.
Als u een niet-betalende debiteur heeft en op zoek bent naar een betrouwbaar en succesvol incassobureau, dan is Omnicas uw partner! Wij bieden persoonlijk contact, snelle communicatie en een discrete aanpak, waardoor uw klantrelaties intact blijven. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een gratis brochure aan via onze website.