Wanbetaler gaat veel vaker vrijuit
Wanbetaler gaat veel vaker vrijuit door de nieuwe tarieven van de rechtbank. Ondernemers boeken openstaande rekeningen noodgedwongen af als verliespost, omdat een rechtszaak aanspannen te duur is geworden.
De Raad voor de Rechtspraak spreekt van een onwenselijke situatie voor ondernemers en vraagt de politiek de tarieven te verlagen. Die zijn onlangs juist verhoogd.
Aantal rechtszaken gedaald
Voorheen konden ondernemers voor 70 tot 200 euro een conflict over een niet betaalde rekening van een klant bij de rechter aanvechten. Maar de laatste twee jaar zijn de tarieven verschillende keren verhoogd. Het aantal rechtszaken is daardoor met 20 procent gedaald, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vooral bij vorderingen tot 1500 euro zien ondernemers steeds vaker af van een gang naar de rechter. Als ze een zaak verliezen, draaien ze immers zelf op voor de hoge kosten. ‘De verhoudingen tussen het te incasseren bedrag en de te maken kosten zijn zoek’, stelt de Raad voor de Rechtspraak.
MKB boekt veel af
Advocaten en gerechtsdeurwaarders bevestigen de ontwikkeling. ‘Als je een vordering hebt van 600 euro, dan is het griffierecht op dit moment 462 euro. Daar komen nog diverse kosten bovenop. Dan ben je 700 euro kwijt om 600 euro te incasseren’, zegt gerechtsdeurwaarder Michel van Leeuwen, die met 15 vestigingen duizenden ondernemers door heel Nederland bijstaat. Vooral in het midden- en kleinbedrijf worden veel wanbetalers nu ongemoeid gelaten, stelt hij. ‘Met name het MKB boekt veel af, omdat ze het risico niet willen nemen dat ze de zaak verliezen en zelf opdraaien voor de kosten.’
De oplossing is er, stelt de Raad voor de Rechtspraak: er moet een lager tarief komen voor vorderingen tot 5000 euro. SP-Kamerlid Jan de Wit is daar voor. ‘De verhoging van de griffierechten is een beloning voor wanbetalers geworden.’
‘Perverse prikkel’
Gerard Schouw van D66 gaat de regering vragen deze ‘perverse prikkel’ weg te nemen. De Tweede Kamer praat binnenkort over de griffierechten. PvdA-kamerlid Jeroen Recourt: ‘Er zou voor claims met lage bedragen ook een eenvoudigere, goedkopere elektronische procedure kunnen komen.’
Omnicas no cure no pay incasso onderschrijft dat het griffierecht te hoog is geworden en merken in de praktijk dagelijks dat onze klanten het kostenrisico van een gerechtelijke procedure niet willen nemen. Dit is een zeer onwenselijke situatie, met name omdat een wanbetaler hierop kan en zal anticiperen. Wij incasseren graag de vordering voor u in de minnelijke fase.