Vaker schulden door dure zorg en hoge huur

Hogere vaste lasten en zorgkosten veroorzaken tegenwoordig vaker schulden bij huishoudens. Dat stelt het Nibud in een onderzoek naar onder meer betalingsachterstanden. 

In het vorige Nibud-onderzoek, van 3 jaar geleden, werden slordige administratie en overbesteding door 38 procent van de mensen als hoofdoorzaak van hun betalingsachterstanden aangewezen. Nu wijten huishoudens hun financiële problemen aan hoge vaste laten (27 procent), inkomensdaling (26 procent) en hoge zorgkosten (22 procent). Dat is een verdubbeling van deze categorieën in 3 jaar tijd.

De verschuiving baart het Nibud grote zorgen. ,,Betalingsproblemen door stijgende noodzakelijke uitgaven zijn niet zo eenvoudig op te lossen, want mensen hebben niet de keus of ze wel of niet hun vaste lasten of zorgkosten betalen,” stelt Nibud-woordvoerster Gabriëlla Bettonville.

Overheidsbeleid

Volgens het onderzoek is het aantal mensen met (ernstige) betalingsproblemen vrijwel gelijk gebleven. Twee op de drie huishoudens laten weleens rekeningen liggen. Een op de vijf heeft bovendien ernstige schulden. Wel komen meer uitkeringsgerechtigden in de problemen. Drie kwart van hen zegt financieel klem te zitten, tegen 69 procent in 2012.

,,Deze uitkomsten moeten een duidelijk signaal zijn naar de politiek,” zegt Bettonville. ,,Hogere eigen bijdragen voor de zorg, een hoger eigen risico en hogere huren zijn het gevolg van het overheidsbeleid. Er zijn de laatste jaren veel maatregelen genomen, en misschien wordt er te gemakkelijk gedacht: het lukt mensen wel om mee te komen.” Het Nibud ziet nog wel een lichtpuntje daarentegen: Nederlanders hebben meer overzicht gekregen op hun financiën, vooral door bankier-apps.

Bron: AD.nl / Nibud

vaker schulden