Rekeningen in Europa makkelijker inbaar voor ondernemers
Ondernemers kunnen voortaan met harde hand rekeningen innen in heel Europa. De ministers van Justitie hebben afgesproken dat het mogelijk wordt om in de hele Unie beslag te leggen op banktegoeden.
Sebastiaan Moolenaar, expert op het gebied van handelsrecht bij AKD Advocaten, noemt het goed nieuws voor bedrijven die zakendoen met buitenlandse handelspartners. Vooral omdat bedrijven jaarlijks meer dan een half miljard euro afschrijven omdat ze geen heil zien in het incasseren van claims in een ander Europees land. “In Nederland bestaat een dergelijk systeem al en kun je beslag leggen op banktegoeden of goederen van je debiteur. Maar in andere landen kan dat niet of nauwelijks of op een lastige manier.”
En dat komt doordat het te veel tijd en te veel geld kost of omdat de regels per land verschillen en daardoor onduidelijk zijn, zegt Molenaar. “Er is behoefte aan een snelle oplossing om uitstaande schulden in een ander Europees land te innen.”
Handel stimuleren
Met name kleine- en middelgrote bedrijven worden hierdoor getroffen. En juist die bedrijven worden door de Europese Unie gezien als de ruggengraat van de Europese economie. “De EU wil op juridisch gebied graag samenwerken om economische groei en handel te stimuleren. Vandaar dat men dit probleem bij de hoorns heeft gevat en heeft bedacht een aantal stappen te nemen op juridisch gebied. Zodat deze bedrijven beter de economische crisis doorkomen. En zorgen dat ze het geld ook daadwerkelijk kunnen incasseren in plaats van het op een makkelijke manier af te schrijven.”
De Europese ministers van Justitie hebben dus ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie. De laatste stap is om het voorstel ook door het Europees Parlement te krijgen. Hierna is het bindend voor alle Europese landen. Maar daar heeft Moolenaar wel vertrouwen in. “We zijn er nog niet maar er gloort wel hoop voor ondernemers. De Europese justitiecommissaris heeft ook gezegd dat er snelle stappen gemaakt moeten worden.”
Het is een prioriteit van de Europese Unie om het procesrecht in Europa te harmoniseren, zegt Moolenaar. “Om te zorgen dat burgers en bedrijven op een makkelijke manier toegang krijgen tot de rechter. Met dit voorstel wordt het makkelijker om na een procedure daadwerkelijk hun geld te krijgen.”
Prioriteit
En dat is haalbaar, zegt Moolenaar, ondanks dat de regels nog in ieder land geïmplementeerd moeten worden en de nodige procedures op gang moet komen. “Er zijn nog wat stappen nodig maar ik zie dat wel gebeuren omdat hier grote druk van de Europese Commissie achter zit. Dit is een groot plan wat prioriteit heeft.
Bron BNR.