Meer wanbetalers van alimentatie in 2014

Alimentatie wanbetaling is sinds 2008 bijna verdubbeld.

In 2008 kwamen 7.706 verzoeken binnen bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) om achterstallige alimentatie te innen. Vorig jaar waren dat 14.512 verzoeken. Na jarenlange stijging was vorig jaar was voor het eerst een kleine daling zichtbaar. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl via LocalFocus van het LBIO heeft ontvangen.

Volgens het bureau is de daling van vorig jaar te verklaren doordat ze sinds vorig jaar een adviesfunctie hebben om mensen
voor te lichten over hun aanvraag. Daardoor dienen mensen bewuster een aanvraag in en is het aantal  wat afgenomen. Volgens Leo de Bakker, directeur van het LBIO, is het vooral in het geval van kinderalimentatie schadelijk dat er niet betaald wordt. “De kinderen krijgen daar toch wel vaak, hoewel niet altijd, wat van mee.”

Staphorst

In Staphorst woonde in 2013 geen enkele wanbetaler. Het is ook de gemeente met een van de laagste scheidingspercentages.
In Gennep, Spijkenisse en Bellingwedde wonen relatief veel wanbetalers van alimentatie. Daar worden respectievelijk 17,8, 17,7 en 16,5 wanbetalers per 10.000 inwoners aangesproken op hun betalingsachterstand. In de vier grootste gemeenten neemt het aantal wanbetalers sinds 2010 af. In Utrecht daalde het aantal zaken zelfs met ruim 10 procent.

Vrijdag is door de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators uitgeroepen tot de Dag van de Scheiding.

Bron: Nu.nl

alimentatie