Hoorzitting over achterstallige betalingen

Facturen die niet worden betaald: achterstallige betalingen zijn een groot knelpunt voor het mkb. Op initiatief van Ondernemend Nederland (ONL) en het CDA vindt er donderdag  over dit onderwerp een hoorzitting plaats in de Tweede Kamer.

De gevolgen van lange betalingstermijnen zijn liquiditeitsproblemen, inkomstenverlies, rem op de groei, vacaturestops en zelfs ontslagen. De jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen worden geraamd op 2,5 miljard euro.

Op 10 maart hebben CDA-kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt samen met ONL-voorzitter Hans Biesheuvel de initiatiefnota Late Betalingen gepresenteerd, die bedrijven dwingt om de wettelijke handelsrente van ruim 8% altijd te betalen als ze 60 dagen overschrijden. Dit gebeurt nu vaak niet vanwege uitzonderingsclausules. Minister Kamp van Economische Zaken is een onderzoek gestart naar de problematiek van betalingstermijnen.

“Achterstallige betalingen door grote bedrijven zetten leveranciers ontzettend onder druk. De afnemer heeft een rentevoordeel, maar de leverancier moet drie maanden op z’n geld wachten. Dit gaat ten koste van investeringen en werkt door in de hele keten,” aldus Biesheuvel.

ONL spreekt namens de ondernemers die hun ervaring niet publiekelijk willen delen, ook komen er ondernemers en zzp’ers aan het woord.

Bron: Telegraaf.nl

achterstallige betalingen