Groei consumentenvertrouwen zegt nog weinig

Consumenten waren in november veel minder somber dan in oktober, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 is er sprake van een groei consumentenvertrouwen. De vertrouwensindex steeg 9 punten en kwam uit op min 18. Dat is nog steeds negatief, maar de stemming over het economisch klimaat verbeterde de afgelopen maanden sterk. De deelindicator steeg in november met 18 punten en kwam uit op min 16.
Behoorlijk negatief
“Ik denk dat het net als het vorige cijfer nog nauwelijks iets zegt”, tempert Casper de Vries, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit alvast de euforie over de cijfers. “Gisteren kwamen de cijfers uit van de OECD en die waren voor Nederland nog behoorlijk negatief.” Onzekerheid over onder meer belastingen, pensioenen en noem maar op is volgens hem niet van de ene op de andere dag weg.
Wel is het ‘absoluut goed’ dat er een overeenkomst is gesloten met de oppositie, erkent De Vries. “Maar dat zijn nog maar kleine stapjes. Het brengt wat rust, maar het grote probleem dat de banken geen krediet kunnen geven, de woningmarkt nog in zak en as zit en de pensioenen nog zorgen baren is nog niet weggenomen.”
Vertrouwen
“Ik kan geen toekomst voorspellen, maar vertrouwen is altijd goed voor de groei van de economie. Ontbreken van vertrouwen neemt 2 procent van de groei af, zegt het IMF. Veranderingen kunnen goed zijn, maar dan moet je daar wel duidelijkheid over geven.”
Het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden verbeterde het meest, blijkt uit de cijfers. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 zijn er meer optimisten dan pessimisten. Ook het beeld over de economie in het afgelopen jaar verbeterde aanzienlijk.
Koopbereidheid
De koopbereidheid onder consumenten nam in november toe. Maar ze vonden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen zoals wasmachines en televisies. Vorige maand steeg het consumentenvertrouwen in Nederland al tot het hoogste niveau in ruim 2 jaar.
Strak debiteurenbeheer
Ondanks de iets gunstigere vooruitzichten en prognoses, zijn er nog steeds veel mensen / bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren. Het blijft daarom zaak uw debiteurenbeheer strak te stroomlijnen en niet te lang te wachten met het ondernemen van acties om uw nota’s betaald te krijgen. Wij helpen u hier graag bij.
Wij kunnen u helpen het aanmaningstraject professioneel in te richten, waarbij u gebruik kunt maken van onze conceptbrieven, 14 dagen brieven, betalingsvoorwaarden, expertise en sommatiestickers. Mochten er desondanks nog steeds nota’s onbetaald blijven, dan nemen wij de incasso van deze vorderingen graag van u over. Omnicas incassobureau biedt no cure no pay incasso aan.
Bron: BNR.nl