Belastingdienst opent jacht op mensen met schulden
De Belastingdienst zit mensen met schulden bij de fiscus steeds dichter op de hielen. Meer en meer wordt beslag gelegd op het salaris of op banktegoeden.
De eerste vijf maanden van dit jaar is op die manier ruim 43 miljoen euro opgehaald. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar betekent dat dus een stijging van ongeveer 60 procent.
‘Effectiever invorderen’
De Belastingdienst schrijft de stijging toe aan ‘effectiever en efficiënter invorderen’, zegt een woordvoerder. “We werken er dus heel hard aan om zo veel mogelijk geld terug te krijgen.”
Verreweg het grootste deel van het bedrag, ruim 34 miljoen euro, is geïncasseerd door middel van een zogeheten loonbeslag. Daarbij wordt, soms maanden- of jarenlang, via de werkgever een deel van het salaris gevorderd door de Belastingdienst.
Rechtstreeks van bankrekening
Bijna 9 miljoen euro werd opgehaald door middel van een overheidsvordering. Daarbij haalt de fiscus het geld rechtstreeks van de bankrekening. Dat mag zonder toestemming van de rekeninghouder, met een maximum van 1000 euro per maand. Daarvoor moet wel eerst een dwangbevel zijn verstuurd.
Volgens de woordvoerder stelt de Belastingdienst zich ‘steeds slimmer’ op bij het terugvorderen. “Ons systeem is sinds kort bijvoorbeeld gekoppeld aan dat van het UWV. Daardoor kunnen we zien wanneer iemand weer aan het werk is, zodat we weer loonbeslag kunnen leggen.”
De brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK is boos over de methoden die de fiscus hanteert. “De Belastingdienst is de meest voorkomende schuldeiser bij mensen in de schuldhulpverlening. Hun werkwijze is een van de belangrijkste oorzaken waarom mensen in de schuldproblematiek belanden.”
Bron: www.rtlnieuws.nl.