14 dagen brief

Het opstellen van een 14 dagen brief is een belangrijk onderdeel van effectieve communicatie in zakelijke en juridische situaties. Deze brief wordt gebruikt om de andere partij op de hoogte te stellen van een onbetaalde financiële vordering en hen een termijn van 14 dagen te geven om aan hun verplichtingen te voldoen.

Wat is een 14 dagen brief?

Een 14 dagen brief is een schriftelijke kennisgeving die wordt gebruikt om een andere partij op de hoogte te stellen van een onbetaalde financiële vordering. Het is een formele manier om de andere partij te informeren over het probleem en hen een redelijke termijn van 14 dagen te geven om de situatie recht te zetten voordat verdere stappen worden ondernomen.

In het verleden werden er nauwelijks eisen gesteld aan een dergelijke brief. Per 1 juli 2012 is echter de nieuwe wet incassokosten (WIK) in werking getreden. De wet is alleen van toepassing bij vorderingen op consumenten. Middels de WIK worden de incassokosten wettelijk geregeld. Wel zo duidelijk zou u zeggen? Qua kosten is dit zeker zo. Sinds de WIK worden er echter wel wettelijke eisen gesteld aan het herinneringstraject. Meer specifiek dient er voor vorderingen op consumenten een zogenaamde 14 dagen brief verzonden te worden. Bij vorderingen op bedrijven kunt u een ‘gewone’ aanmaningsbrief versturen, gebaseerd op termijnen vermeld in uw algemene- of betalingsvoorwaarden.

Waarom is een 14 dagen brief belangrijk?

Deze brief is belangrijk omdat het een geformaliseerde communicatiemethode is die de debiteur een redelijke kans geeft om de situatie recht te zetten voordat verdere juridische stappen worden overwogen. Het kan ook dienen als bewijs dat je redelijke stappen hebt ondernomen om het geschil op te lossen, mocht het tot een juridisch proces komen.

Tevens dient in de 14 dagen brief expliciet opgenomen te worden wat de hoogte van de maximale incassokosten gaat worden indien betaling uitblijft en waarop u aanspraak maakt op btw. Nadat de brief verzonden is, mogen er pas kosten berekend worden aan de debiteur.

Mocht aan één van deze voorwaarden niet voldaan worden, kan dit later tijdens een eventuele incassoprocedure problemen opleveren. Uiteraard kunnen wij het versturen van deze belangrijke aanmaningsbrief van u overnemen, zodat u zeker weet dat het herinneringstraject aan alle wettelijke vereisten voldoet. Onderstaand kunt u uw gegevens achterlaten, zodat wij de 14 dagen brief voor u kunnen versturen. Daarnaast kunt u hiernaast een voorbeeld van een 14 dagen brief downloaden om te gebruiken. Wilt u meer informatie ontvangen? Vraag dan nu onze vrijblijvend informatiebrochure aan!

LET OP! Indien u een vordering op een bedrijf heeft, is de 14 dagen brief niet van toepassing. In voorkomend geval kunt u uw vordering hier aan ons overdragen.

Download en gebruik gratis het voorbeeld van de 14 dagen brief

14 dagen brief – BTW plichtig
Bekijk voorbeeld (.pdf)

14 dagen brief – niet BTW plichtig
Bekijk voorbeeld (.pdf)

Dien middels onderstaand formulier snel en eenvoudig uw vordering in, zodat wij de 14 dagen brief voor u zullen versturen.

no cure no pay incasso

Referenties

Een selectie uit de bedrijven en merken voor wie we werken: